גרין לייט מתכונים ומסעדות ללא גלוטן לחיות עם צליאק - כל מה שרצית לדעת על צליאק

לאפות בבית עם צליאקים

 אפיה ללא גלוטן - אפשר גם בכיף

עד לפני זמן לא רב היה היצע המזון של חולי הצליאק מדכא למדי. כמה שקיות קמח מסובסד או לא, כמה אבקות מרק אנמיות, ומכל זה אפו לחם נוקשה ומשמים. מאז נראה שהתרבו חולי הצליאק במקומותינו, או שדיאטה נטולת גלוטן הפכה לטרנד עולמי. לאחרונה התמלאו מקפיאי חנויות הטבע בכל טוב הארץ נטולת הגלוטן: עוגות, פיצות, בורקאס, לחמניות ולחם מסוגים שונים. היצרנים המתרבים בקצב רצחני מורידים את הכפפות ומבצעי שניים פלוס אחד מוכרזים לבקרים.

עם זאת – המחירים עדיין יקרים. לזוג פלוס ילד צליאק פלוס משכנתא פלוס ילד, ההוצאה על מאפים נטולי גלוטן היא צרה רצינית. אפיה ביתית של לחם ועוגות נטולי גלוטן היא חסכונית וקלה, הבית מוצף ריחות מטמטמים והפרוסות הטעימות יחטפו על ידי כל בני המשפחה והאורחים. נסו ותיווכחו.

ניסוי וטעימה

בעצם כמעט כל מתכון למאפה אפשר להכין עם קמח נטול גלוטן. יש קמח מיוחד ללחם וקמח המיועד לעוגות. בנוסף – בחנויות הטבע ובחלק מהמרכולים ניתן למצוא קמח אורז, קמח טפיוקה, קמח תפוחי אדמה, קמח סויה, קמח תירס, קמח חומוס... כולם כשרים לצליאק. זהירות - השימוש בקמח כוסמין אינו בטוח.

 אם יש לכם די מקום על השיש במטבח, תפרגנו לכם  מכשיר אופה לחם. הוא עושה את האפייה למלאכה קלה במיוחד, מהירה ונעימה: שמים את המצרכים בערב ואתם מתעוררים לארוחת הבוקר עם ניחוחות לחם טרי.

הניסיונות הראשונים עלולים להשאיר טעם מוזר, אבקתי משהו בפה. גם הצורה של המאפים תהייה מכווצת ודחוסה. לא להתייאש. התחילו לערוך ניסיונות ולערבב את הקמח הבסיסי  בקמח מסוג שונה. אם הצליאקי מגלה רגישות לקמח אורז, למשל, אפשר להחליף בקמח טפיוקה.
 
צרפו למלאכת האפייה גם את הילדים שיעזרו בלישה ובערבוב. אם אתם אופים עוגיות, תנו לילדים ליצור את אלה הנחתכות בתבניות בצורות שונות. לאחר שתרכשו מיומנות באפית הלחם תוכלו להוסיף תערובת, המכילה שומשום מלא וזרעי פשתן טחונים דק, גרעיני דלעת וגרעיני חמניות קלופים. תערובת זו מכילה ערכים תזונתיים גבוהים וכן סיבים תזונתיים.

שפרו אפיתכם

בנוסף – למדו להשתמש במשפרי אפיה: משפר אפיה 10, קסנטן גאם, גואר גאם, פייברקס ועוד. לכל משפר אפיה ייעוד והתנהגות כימית שונה. מומלץ לא לחרוג מההוראות שבמתכונים כדי להימנע מהפתעות.

גואר גאם - מעניק גמישות, דביקות ורכות למוצר במקום הגלוטן הדביק שאיננו. הגואר עשוי צמחים ויש אנשים (לאו דווקא חולי לצליאק) שמפתחים רגישות אליו ואז משתמשים בתחליף סינטטי בשם קסנטן גאם.

משפר אפיה 10 - משמש להתפחת שמרים באפיה עם שמרים.

פייברקס - הינם סיבים תזונתיים, המסייעים בשמירת הטריות בהיותם סופחי נוזלים. בנוסף הם טובים למערכת העיכול.

אם אין לכם  מכשיר אופה לחם ואתם לא נוטים לאפייה לעיתים קרובות – פרסו את הלחם ואחסנו אותו במקפיא, כשהוא ארוז בשקית ניילון.

אם אתם מתעצלים לפעמים לחפש מתכונים נטולי גלוטן באתרים המיועדים לחולי צליאק  – יש בחנויות הטבע תערובות מוכנות לאפיית עוגות בטעמים שונים, שגם הכנתן תגרום הנאה לילדים.

ואל תתביישו להכין לפעמים עם הילדים את הפיצה הקלאסית המהירה: הניחו  שתי פיתות נטולות גלוטן וחצויות על תבנית מכוסה בנייר אפייה, מרחו בשמן זית, פזרו זעתר ופרוסות דקות של עגבנייה או מרחו קטשופ נטול גלוטן.  לבקשת הקהל גוונו בפטריות או בזיתים.  חמש עד עשר דקות בתנור מחומם ל-180 מעלות. דקה אחת והיא נעלמת.

ולסיום - רכשו תבניות נפרדות למאפים ללא גלוטן. אם אתם מקמחים את התחתית  - רק בקמח  "מותר".


המאמר בשיתוף medart – טיפולי שיניים בהרדמה

מאת: חוה רשף

תגובות באתר: (0)
קטגוריות