גרין לייט מתכונים ומסעדות ללא גלוטן לחיות עם צליאק - כל מה שרצית לדעת על צליאק

גפילטע פיש ללא גלוטן

גפילטע פיש - הדג עם הגזר על הראש

הגפילטע פיש נחשב למנת הדגל של המטבח הפולני אשכנזי, ישנן מספר גרסאות למנת הדג הממולא, אבל כל פולניה נלחמת בציפורניה על התואר של הגפילטע פיש הכי טעים.
סיפורו של הגפילטע פיש מתחיל לפני מאות שנים באירופה, אז היהודים גרו בקהילות קטנות, בכפרים מרוחקים, עסקו במסחר וחקלאות וחיו חיי עוני. חיי הקהילה סבבו סביב המסורת היהודית, תפילות, שמירת השבת וחגי ישראל.

משמעותו של הגפילטע פיש

הגפילטע פיש היא המצאה של המטבח היהודי אירופאי, כאשר גפילטע ביידיש משמעותו "ממולא" ופיש משמעותו "דג", בעברית "דג ממולא".
רוב העדות נוהגים לאכול את מנת הדג המסורתי שלהם כמנה חמה, לעומתם הגפילטע פיש היא מנה שמוגשת קר, הסיבה לך טמונה דווקא בשל הלכות השבת, באירופה היה קר מאוד, לחמם את מנת הדג בשבת זאת הייתה משימה בלתי אפשרית ולכן השתרשה התרבות היהודית אירופאית המנה הקרה של הגפילטע פיש.
הגפילטע פיש, קציצת דג המורכבת מתערובת של דג קרפיון טחון, ביצים, פירורי לחם, סוכר ועוד. מדובר במנה של עניים, היהודים באירופה שחיו חיי דלות נהגו לרכוש את שאריות הדגים לטחון אותם, להוסיף תבלינים ולבשל לקציצת דג מתוקה.
גם היום מנת הגיפלטע פיש נעשת מדג קרפיון, דג זול יחסית אבל במטבחים רבים המנה קיבלה תפנית והשתדרגה למנה שתייצג בכבוד את המטבח האשכנזי – פולני, אצלי היא קיבלה שדרוג נוסף והפכה למנת גיפלטע פיש ללא גלוטן

בתאבון...גפילטע פיש ללא גלוטן

מצרכים:

2 דגי קרפיון בינוניים - לבקש לפלט את הדג, להסיר את העצמות והעור, לטחון
(את העצמות, ראש הדג והעור לקחת בשקית לשימוש נפרד בבישול).
3 בצלים גדולים
3 גזרים חתוכים לעיגולים ברוחב 1/2 סנטימטר
2 ביצים טרופות
1/4 כוס קמח שקדים
1/4 כוס פירורי לחם ללא גלוטן
פירה מתפוח אדמה בינוני.
2 כפות סוכר + 1 כף סוכר
1/2 כפית מלח + 1/2 כפית מלח
1/4 כוס שמן קנולה
ליטר מים

אופן ההכנה:

מבשלים בסיר את עצמות הדג, העור, ראש הדג,  הבצל החתוך לפרוסות, כף סוכר, 1/2 כפית מלח והמים למשך חצי שעה לציר מרק.
בינתיים מערבבים את כל המצרכים שנותרו (למעט הגזר) לעיסה אחידה, נותנים לעיסה לנוח 15 דקות לספיחת הנוזלים.
בעזרת כף יוצרים קציצות ומניחים בעדינות בסיר עם המרק.
מניחים מעל הקציצות את הגזר, מכסים את הסיר ומבשלים על אש נמוכה שעתיים וחצי.
מסירים מהאש ומקררים.
מגישים את קציצת הדג מעוטר בגזר וג'לי של המרק.

 

תגובות באתר: (0)
קטגוריות