גרין לייט מתכונים ומסעדות ללא גלוטן לחיות עם צליאק - כל מה שרצית לדעת על צליאק

הצליאקים חוזרים לספסל הלימודים

כיצד להתמודד במסגרות החינוך עם רגישות לגלוטן

שנת הלימודים תשע"ו נפתחה כסידרה. מאות אלפי תלמידי ישראל מגיעים מידי יום ללמוד בגנים, בבתי הספר, חטיבות הביניים והתיכוניים. ביניהם אחוז לא קטן של תלמידים הסובלים מרגישות לגלוטן (צליאק). תלמידים שעבורם צריך למצוא פתרון לארוחת עשר, ארוחת צהרים, כמו גם להיות מוכנים עם דברי מאכל נטולי לגלוטן לאירועים חברתיים, מסיבות כיתתיות, טיולים שנתיים ועוד.

מודעות ותיאום צפיות

הניסיון שצברתי במשך 12 שנה כהורה לשני ילדים צליאקים, לימדו אותי שהפתרון שמניב את התוצאה הטובה ביותר הוא מודעות ותיאום ציפיות בקרב הצוות החינוכי, ההורים וכן שיתופם של החברים והחברות בגן ובכיתה.

אסיפת ההורים הראשונה שנערכת בתחילת שנת הלימודים - היא דרך נפלאה להעלות את המודעות ולתאם צפיות בקרב ההורים האחרים. לצורך זה אני מכינה דף הסבר קצר אודות מחלת הצליאק ומצרפת מספר מתכונים קלים לעוגות בחושות ללא גלוטן שאפשר להכין ללא מיקסר ורשימת חטיפים שאפשר לשמור במזווה.

כבר בימים הראשונים לתחילת הלימודים, צריך לערוך פגישת מודעות ותיאום צפיות עם הצוות החינוכי של הגן או בית הספר. הצוות החינוכי צריך לדעת כי אנו מצפים ואף דורשים ממנו שיתוף פעולה הדוק ושמירה על כללי יסוד שימנעו פגיעה בילדינו.

א. הפצה של מכתב להורים וכן לועד ההורים הכיתתי שימנע הפתעות. כלומר ההורים יידעו כי אין באפשרותם להביא עוגה, חטיפים או להזמין פיצה לילדים בהפתעה וללא תיאום מראש עם מחנכת הכיתה.

ב. לדאוג לחטיפים נטולי גלוטן בארון הכיתה למקרה הצורך.

ג. לערוך שיעור לילדים בנושא צליאק ורגישות לגלוטן. בבית הספר בו לומדת בתי – אנו נוהגים להכין אחת לשנה ארוחת בוקר משותפת נטולת גלוטן. ארוחת הבוקר נעשית בקבוצות של תלמידים, כל קבוצה מכינה מאפה או תבשיל נטול גלוטן ויחד נהנים מארוחת בוקר טעימה ומזינה. (מומלץ לתת להורים מתכונים והסברים)

לרוב חלק גדול מההורים משתף פעולה, אך יחד עם זאת צריך לקחת בחשבון שישנו מיעוט של הורים שבוחרים להתעלם מהנושא לחלוטין. זה מרגיז, מעצבן - אבל צריך לדעת לקבל את זה ובטח שלא להעניש את הילדים שלנו ולא לשלוח אותם לימי הולדת בביתם של ההורים האלו – אלא לדאוג לילדים שלנו לעוגה קטנה (מאפינס בציפוי שוקולד), פיצה נטולת גלוטן, בורקס ושקית חטיפים.

בנוסף, לתיאום צפיות ומודעות על צליאק בקרב ההורים והצוות החינוכי קיים צורך לביצוע תיאום צפיות בקרב צוות הצהרונים והיול"א (יום לימודים ארוך), למצוא פתרונות לאירועים מחוץ לבית הספר, הטיולים השנתיים וכד'.

הצליאקים הקטנטנים הולכים לגן

הפעילות בגני הילדים רבה: את מסיבות ימי ההולדת חוגגים בגן, את חגי ישראל מקבלים באירוע מיוחד בהשתתפות ההורים ובימי שישי מקבלים את השבת על פי מיטב המסורת, הקטנים הופכים ליום אחד לאימא והאבא של שבת.

הגננות בגנים מנסות לעזור ולשתף פעולה, אך יחד עם זאת מדובר בהמון מטלות ואירועים ועל ההורים להשיל שרוולים ולסייע לצוות הגן במיוחד לקראת החגים בהם צריך לרכוש או להכין בבית אוזני המן או סופגניות ללא גלוטן.

מעבר לשעות הפעילות בגן, מרבית ההורים רושמים את ילדיהם לצהרונים, גם כאן מרבית הגנים עובדים עם קייטרינג חיצוני שמציע מנות ללא גלוטן. במידה ולא תמיד אפשר לדאוג להביא ארוחות צהרים מוכנות מראש ולחמם את האוכל לצליאקי שלנו במיקרוגל של הגן.

ברוכים הבאים לבית הספר

אף על פי שהילדים גדלים וכבר הולכים לבית הספר, הם עדין נאלצים להתמודד יחד אתנו ההורים במגבלה של אוכל ללא גלוטן. מפגשי חברים ספונטניים בהם מזמינים פיצה משפחתית או אוכלים מנת פלאפל, טיולים שנתיים, כמו גם סתם ביקור בקיוסק בית הספר גורמים להם להיות שונים ולרגע להרגיש לא שייכים.

אנחנו ההורים מתבקשים במצבים כאלו להיות יצירתיים ולנסות למצוא פתרונות שיעזרו לילדים לקחת חלק בחיי החברה ולא להרגיש "נטע זר". על כן מחובתנו להיות ערניים לצייד את הילדים בכריכים טעימים, פירות וחטיפים כך שלא ייחסר להם דבר
לפני טיול שנתי לוודא כי מכינים עבורם מנות אוכל זמינות ללא גלוטן ותמיד לנסות למשוך את המפגשים החברתיים באזור בו קיימים עסקים שמציעים תפריט מיוחד ללא גלוטן. אני אישית ממליצה לתאם עם ההורים כי במידה ומזמינים פיצה לילדים - שיזמינו אחת נוספת ללא גלוטן וכמובן לשאת בעלות הכרוכה בכך.

שנת לימודים צלחה

אלו הילדים הנהדרים שלנו, יש להם מגבלה קלה שקשורה במזון. הצוות החינוכי בגנים ובתי הספר מנסה בד"כ לעזור ואנו ההורים צריכים להודות ולהראות שאכפת לנו. שתהיה לנו שנה טובה, מתוקה ונטולת גלוטן.

 

תגובות באתר: (0)
קטגוריות