החמין של שבת היא ארוחה שלמה בתוך סיר אחד!
בשר, ביצים, תפוחי אדמה, שעועית, חומוס ואורז ששהו להם יחדיו במשך יממה שלמה על פלטת שבת, הבישול הארוך והתיבול המיוחד הפכו את החמין של אימא לסיפור הצלחה ורשימת המוזמנים לחמין התארכה מידי שנה. כולם רצו לבוא ולטעום מהחמין של שבת.
הסוד של החמין התגלה לי לפני מספר שנים, השילוב של התבלינים בתוספת תמרים ישראלים מסוג מג'הול, איכות הבשר והשום הופכים את החמין למעדן של שבת חורפית שמחכים לה בציפייה.
בישול החמין זהה לכל עדה ועדה, בישול ארוך על פלטה של שבת או בטמפרטורה של 100 מעלות בתנור בתוך סיר חרס, סיר ברזל או אלומיניום, אך התיבול של החמין והתוספות משתנות בין עדה לעדה, האשכנזים אוהבים להכניס גריסים (שלמרבה הצער מכילים גלוטן), לעומתם יוצאי עדות ספרד מעדיפים להוסיף קטניות כמו גרגירי חומוס.
החמין שלנו הוא שילוב של עדות, חלקו אשכנזי, חלקו ספרדי ולידו מוגשת חתיכת קיגל תפוחי אדמה. להלן מתכון לחמין ללא גלוטן :
כוס חומוס
בשר עם עצם לחמין רצוי בקר (אסדו) (אנחנו ממליצים על 2 ק"ג צוואר עם עצם + 1 ק"ג אסדו)
חצי כוס שעועית
חצי כוס אורז חום מלא (עדיפות לאורז בסמטי)
תפוחי אדמה בינוניים חצויים (לפי מספר הסועדים)
1 כף מלח
2 כפות פפריקה מתוקה
1/2 כפית פלפל שחור טחון
כפית כמון
2 ראשי שום (ראש אחד כתוש + ראש אחד מקולף ומפוזר בחמין)
2 בצלים גדולים קצוצים
10 תמרים יבשים
ביצים (לפי מס' הסועדים)
משרים את החומוס יום לפני (רצוי להחליף את המים פעמים שלוש)
מטגנים את הבצל עם 4 שיני שום
מוסיפים את הבשר ומטגנים כ – 10 דקות
מוסיפים את החומוס, השעועית, אורז מלא, התבלינים, תפוחי האדמה והתמרים
לכסות עם מים
לבשל שעתיים על אש נמוכה
לשים על פלטה של שבת כאשר הסיר מכוסה במגבת או בתנור מחומם ל - 80-100 מעלות
למשך כל הלילה !
בתיאבון ....