הילד חולה עם חום גבוה? סובל מקושי בריכוז? אנו כהורים מודאגים רצים לבית המרקחת במטרה לרכוש את התרופה המיוחלת שתקל על הילד. האם עשינו טוב? מפרסום דף ההנחיות החדש של משרד הבריאות "תכשירים רפואיים וגלוטן מרץ 2016". מתברר לכאורה כי התרופות הפופולאריות אדוויל, רטלין ואחרות מכילות גלוטן.
תרופות עלולות להכיל גלוטן
לכאורה "שומרי הסף" שאמורים לשמור ולהזהיר את הציבור בפני רגישות כזו או אחרת בתרופות הם משרד הבריאות והרוקחים. ולכן בשנת 2003 חייב משרד הבריאות את חברות התרופות לציין את כל הרגישויות על גבי האריזה ובעלון השימוש. הרוקחים שמיומנים לכאורה לקרוא את ההזהרות, אמורים ליידע את הציבור.
אך מה קורה כאשר חברת התרופות לכאורה אינה מצייתת לתקנות משרד הבריאות ואינה מציינת על גבי האריזה רגישות לתרופה כפי שעולה לכאורה מתוך תביעה ייצוגית שהגיש לאחרונה עורך הדין אביתר קציר כנגד חברת ניאופרם יבואנית אדוויל בישראל.
במקרה כזה גם הרוקחים לכאורה אינם יכולים לתת מידע מקצועי וכפי שניתן לצפות בכתבה מהתוכנית הכל כלול מתאריך 12 לאפריל 2016. הרוקחים מעיינים בעלון השימוש לצרכן של התרופה להורדת חום והקלה על כאבים מסוג אדוויל ומאחר ואינם רואים כל אזהרה, לכאורה מוסרים מידע שגוי .
במקרה של אדוויל המצב לכאורה חמור עוד יותר - מאחר ומדובר בתרופת מדף, תרופה שאינה מחייבת מרשם רופא וניתן לקחת אותה באופן עצמאי מהמדפים וללא התערבות של רוקח. שלא לדבר על רכישת התרופה בחנויות הנוחות של תחנות הדלק השונות. (כפי שהוסדר רק לאחרונה).
כבר במרץ שנה שעברה (2015), פנה דן סלומון ממטה המאבק לצליאק למשרד הבריאות בדרישה לציין על גבי התרופות באופן ברור רגישות לגלוטן חיטה. במאמר שהתפרסם במעריב על ידי העיתונאי עמית תומר נכתב על המחאה הבאה של חולי הצליאק בישראל
"... תרופות וחיסונים נטולי גלוטן. בסוף השבוע הפיצה קבוצת ״מחאת הצליאק״ עצומה הדורשת מחברות התרופות לפעול לייצור כל החיסונים והתרופות ללא גלוטן, ובמקרים שבהם זה בלתי אפשרי - לסמן על האריזה כי מוצרים אלה עלולים להכיל גלוטן ולכן הם מסוכנים לחולי צליאק....."
שנה אחרי, דן סלומון ממטה מאבק הצליאק יכול לסמן וי בעקבות מסמך שהוציא משרד הבריאות.
לאור פניה של מטה המאבק לצליאק - נערכה בחודש מרץ 2016 ישיבה דחופה במשרד הבריאות שמהלכה הועלו ההיבטים השונים, לרבות דף הנחיות לרוקחים הכולל את רשימת התרופות בהם קיים חשד להימצאות גלוטן חיטה.
מעיון מעמיק במסמך ניתן ללמוד כי בד"כ חברות התרופות אינן מוסיפות גלוטן לתכשירים אך ישנם מספר מועט של תכשירים המכילים עמילן חיטה/גלוטן, ביניהם תרופות הניתנות לילדים כמו אדוויל ורטלין.
בנוסף צויין במסמך כי, "... קיימת הנחייה של אגף הרוקחות, חוזר סימון גלוטן בתרופות – REG_4/2008 משנת 2008, של מנהלת מחלקת רישום, המחייב ציון קיום גלוטן בתכשירים בעלון המצורף ועל גבי האריזה. הנחייה זו קיימת משנת 2003. ..."
לחצו כאן לקבלת רשימת תכשירים מפורטת >>
בראיון שנערך עם עו"ד אביתר קציר בתוכנית הכול כלול עולה לכאורה הימצאות של גלוטן בכמוסות אדוויל, עובדה שלא מצוינת על גבי האריזה ו/או בעלון השימוש וזאת בניגוד להוראות משרד הבריאות משנת 2003 שכאמור מחייב את חברות התרופות לציין רגישויות על גבי תרופות.
מתוך הריאיון נמסר כי הוגשה תביעה ייצוגית על סך 120 מיליון ₪ כנגד חברת ניאופרם יבואנית אדוויל בישראל. לדברי עו"ד אביתר קציר הלקוחות אותם הוא מייצג פנו ביוזמתם לחברת ניאופרם בבקשה לקבל ממנה מידע לגבי הימצאות גלוטן בכמוסות אדוויל.
לטענת עו"ד קציר חברת ניאופרם טענה כי התרופה אינה מכילה גלוטן, אולם לקוחותיו שניזונו משמועות החליטו לפנות לחברה המייצרת את התרופה. בחברה המייצרת, הלקוחות שמיוצגים בתביעה על ידי עו"ד קציר הופתעו לגלות לכאורה כי הכמוסות מכילות גלוטן.
לצפייה בתוכנית לחצו כאן (דקה 16:41) >>
חובת הפרסום חלה על חברת התרופות. חברת התרופות חייבת על פי תקנות משרד הבריאות לציין שהתרופה מכילה גלוטן. אך יחד עם זאת חובת הבירור לפני השימוש בתרופה חלה על לוקח התרופה. לוקח התרופה חייב ליידע את הרוקח כי קיימת רגישות לגלוטן בכדי שזה ייתן את המידע המקצועי ביותר.