אחרי העליהום על הפחמימות, הסוכרים ושמני הטראנס – המוקצה התורן הוא הגלוטן. נזירי גלוטן כבשו מקומות רבים על מפות העולם, והמוצרים לדיאטות נטולות החומר המוקצה הזה עברו מהפינות הנידחות אל עבר המקומות המכובדים בחנויות טבע ובמסעדות רבות.
מצדדי הדיאטה נטולת הגלוטן נשבעים שהגלוטן הוא מפגע העלול לגרום אפילו לדיכאון ולאוטיזם ומתנגדי הדיאטה מאשימים את חסידיה באימוץ עיוור של טרנדים חולפים וברדיפת חפים מפשע.
מישהו זוכר מתי חדר הגלוטן לתודעתנו? בעבר היו מזכירים אותו פה ושם בהקשר להורים זועמים לילדים חולי צליאק, שדרשו סבסוד לקמח נטול גלוטן, אבל כיום אין צורך להיתקל באקראי בכדי להכיר את האויב התורן: הגלוטן.
למי שלא היה בכיתה – גלוטן הוא חלבון שנמצא בדגנים כמו חיטה, שעורה ושיבולת שועל. אצל חולי הצליאק, שזו מחלה גנטית, תוקפת מערכת החיסון מרכיבים חלבוניים, הנמצאים בדגנים ונוצרת דלקת חמורה ברירית המעי הדק. נגרמת פגיעה, שהולכת ומחמירה בעת ספיגת המזון ובעיכול וזו גוררת שלשולים, נפיחויות וכאבי בטן עזים. במקרים חמורים הסימפטומים עלולים לגרום אף להתקפי לב ולסרטן. תזונה נטולת גלוטן אמורה לשפר משמעותית את מצב החולים.
אחוז חולי הצליאק בעולם אינו גבוה במיוחד, אך משום מה תחושות הבטן של רבים וטובים מביאה אותם למסקנה שגם הם בעניין. גם להם כדאי לחדול מצירכת החלבון הסורר. "שטויות", יאמרו כמה דוקטורים. בדיקה פשוטה יכולה לגלות צליאק, וחבל לאמץ מחלה ללא צורך. כאבי הבטן נגרמים בודאי בגלל מעי רגיז , וחבל להתייסר נוכח לחמנייה על הבוקר המכילה גלוטן מזין וטוב.
גם אם זה לא צליאק קלאסי – טוענים מצדדי הדיאטה – ההימנעות מגלוטן הביאה להם את האור. כולם מזכירים את חנה הגננת שהכינה לילדים דבק מתערובת של קמח ומים אשר הפכה לגוש נוקשה. כל הדבק הזה, הם מסבירים, יושב לנו בקישקעס אם אנחנו עוצרים אצל אבולעפיה.
ראיונות טלוויזיוניים חדשות לבקרים מראים נחתומים דקי גזרה, שאינם טועמים את יצירותיהם. מאז הגיעו הם למסקנה שהגלוטן אשם בשלושים הקילוגרמים שצברו, הצליחו להשיל אותם במהירות אחרי ביקור קצרצר במכון לגמילה מגלוטן וסוכרים. בלונדינית נאה שתהתה מדוע אינה מצליחה לרזות למרות כל הדיאטות הרצחניות שניסתה, התכווצה פלאים לאחר שלדבריה היא אוכלת הכול פרט לגלוטן וכאבי הבטן הבלתי מוסברים שלה חלפו.
אז למה לא, בעצם? זו דיאטה קלה מאוד לביצוע, וכדאי לנסות ולראות אם היא באמת משפרת את איכות החיים. כיום אין יותר צורך באפיית לחם ביתי וניתן למצוא במרבית חנויות הטבע לחם לסוגיו, פסטות מתירס ואורז, עוגות, עוגיות, בורקס, מלוואח, פיצות, פלאפל ואבקות מרק נטולי גלוטן המיוצרים על ידי מפעלים כמו "תאנה", "א.א.ק. אורנים" וגן שמואל במחירים סבירים.
בעוד שעל חולי הצליאק ה"גזעיים" חל איסור נגיעה במזון שפירור לחם התעטש לידו, יכולים אלה שפצחו בדיאטה נטולת גלוטן ממניעי שמירת הבריאות לחטוא פה ושם, אבל כמו שרובם מעידים – אין מעידות, והם למדו לנעוץ מבטי קרח בבורקס חמים מהתנור.
ואם דיאטה נטולת גלוטן גרמה לראקל וולש ולגווינית' פלאטו להיראות ככה – בטח יש בה משהו.
מאת: חוה רשף
|