חלפו הימים בהם משפחה עם ילד חולה צליאק לא יכלה לצאת לחופשה ארוכה. היום – כשרבים מפתחים רגישות לחלבון החיטה והמילה "גלוטן" לא מקובלת בקרב המשילים ממשקלם, מתמלאים מדפי חנויות הטבע וחלקים נכבדים במדפי המרכולים במוצרים מגוונים המתאימים לחולי הצליאק.
בתמונה : משפחה יוצאת לחופשה
עם זאת - חופשה עם ילד חולה צליאק דורשת סיעור מוחות וסוג של סאמר סקול משפחתי. בימינו ניתן לעבור נסיעות משפחתיות בכיף בזכות מחשבים ניידים המאפשרים צפייה בסרטים או משחקים. את בעיית הרעב באוטו ניתן לפתור בעזרת שקית בייגאלעך ופופקורן כשרים לצליאקין.
אם מתכננים חופשה בארץ ליד עיר גדולה, כדאי לברר באינטרנט אם נמצאות בה מסעדות המגישות ארוחות נטולות גלוטן. בכל מקרה בחנויות הטבע, שקיימות היום בכל עיר, תמצאו שלל מוצרים מתאימים.
מומלץ לארוז תיק מלא בקורנפלייקס, בייגאלעך, פסטה יבשה, רטבים מוכנים, עוגות ועוגיות. כדאי גם לארוז כלי אוכל וסכו"ם חד פעמיים. מומלץ לא לנפוש במלון אלא בדירה, במלון דירות או בצימר עם מטבחון צמוד.
גם אם אין מטבח, אפשר לבקש מבעלי המקום שיואילו לבשל את הפסטה. פירות, ירקות, ביצים ומוצרי חלב ניתן להשיג כמעט בכל מקום, וכך ניתן לאלתר יופי של ארוחות.
יוצאים לקמפינג? אין מלכד משפחות מחיתוך משותף של סלט מירקות שתקנו בדרך ומתפוחי אדמה או צ'יפס שיתבשלו על גזיה לעת ערב. באתרי קמפינג רבים יש מתקני גריל גדולים עליהם תוכלו לצלות תפוחי אדמה בנייר כסף. תוכלו גם להביא לחם ולחמניות נטולי גלוטן, כדורי פלאפל ונגיסי ירקות במצב קפוא בתוך הצידנית ולחמם על הגריל.
אם אתם מתכננים חופשה בחו"ל – הרעיון הוא די דומה. את בעיית הילד המורעב בטיסה קצרה תוכלו לפתור בעזרת הבייגעלאך הגואלים ובסנדביצ'ים שהכנתם בבית. בטיסות ליעדים רחוקים מובטח לכם בחברת "אל על", שתוכלו לקבל ארוחות נטולות גלוטן . בחברות תעופה אחרות – בררו מראש אם תוכלו להזמין ארוחה ללא גלוטן (GLUTEN FREE MEAL) . תוכלו להיעזר לשם כך בקטגוריה חופשה ללא גלוטן כאן בפורטל.
באמצעות האינטרנט בררו אם יש עמותת צליאק במדינה אליה מועדות פניכם. כתבו להם זמן סביר לפני הטיסה כדי לברר מראש פרטים לגבי מסעדות וחנויות המוכרות מוצרים נטולי גלוטן. הכינו רשימה וצלמו אותה בכמה העתקים כדי שלא תעלם לכם ברגע הקריטי.
גם באתר האינטרנט של חברת "שר" תוכלו למצוא רשימת חנויות שמוכרות מזון ללא גלוטן ברחבי העולם http://www.schaer.com/ .
אבל מה אם מתחשק לכם לאכול במסעדה שאינה מוגדרת כמתאימה לצליאקים? כאן לא בטוח שתוכלו להסביר למלצרים מה רוצים מהם. לשם כך המציאו חכמינו את ההברקה הקרויה "כרטיס מסעדות". כרטיסי מסעדות ניתן למצוא באתר האינטרנט http://www.celiactravel.com/. בכרטיס כתובים בקצרה פרטי המחלה והסבר על המאכלים האסורים, כל זאת בשפת המקום.
בכל זאת – קיים חשש שמאכלים במסעדות "רגילות" יידבקו בווירוס הגלוטן עקב שהייה בקרבת פירורי לחם ושאר שיקוצים. לכן לא כדאי לקחת סיכונים ולהימנע מרטבים שאינם שמן זית בלבד וממנות המורכבות מעירוב של חומרי גלם רבים.
|