גרין לייט מתכונים ומסעדות ללא גלוטן לחיות עם צליאק - כל מה שרצית לדעת על צליאק

עשרת הדברות לאורח הצליאקי

כיצד לארח צליאקי - עשרת הדברות

בשנים האחרונות, עם ההתקדמות באפשרויות האבחון של מחלת הצליאק, ועלייה במודעות, נראה כי מחלה זו שכיחה משחשבו בעבר, ובערך אחוז אחד מכלל האוכלוסיה סובל ממנה. הורים לפעוטות רכים שעסקו עד לפני כמה חודשים בהחלטה כיצד לרהט את חדר התינוק עשויים למצוא את עצמם עוסקים בהתאמת תפריט נטול גלוטן לילדם. וכך גם אנשים מבוגרים, מגלים פתאום באמצע החיים שזו בעצם הבעיה.

חולי צליאק סובלים למעשה מרגישות לחלבון בשם גלוטן, המצוי בחיטה ובדגנים נוספים כגון שיפון, שעורה ושיבולת שועל. על חולי צליאק נגזרת דיאטה נטולת גלוטן, ששמירה עליה מאפשרת איכות חיים טובה. חולים רבים ערוכים היטב להתמודדות עם מגבלות האכילה בזירה הביתית, אך כיצד כדאי להיערך ליציאה מהבית ולשהייה בבתי מארחים? לפניכם 10 עצות שיסייעו לעבור בשלום ביקור אצל חברים או אירוח במלון באילת.

עצה ראשונה:

העצה הראשונה, אותה מכיר כל חולה צליאק היא – אם לא בטוחים, לא אוכלים! אירוח בבית של אחרים יכול לעבור בנעימים, אם דואגים להימנע מכל מזון שעשוי להכיל גלוטן. הגלוטן נמצא במזונות המכילים דגנים ובהם: חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל, כוסמין ועוד. בין המזונות האסורים במאכל נמצאים סולת וקוסקוס, לחם, לחמניות, פיתות, בורגול, קרקרים, מוצרי מאפה שונים, פסטה, שקדי מרק, אטריות, דגני בוקר, כוסמת ועוד. הימנעו ממזונות המוכרים כמכילים גלוטן באופן גלוי ובהם מוצרי מאפה כלחם, לחמניות ופיתות, פיצה, עוגות ועוגיות, פסטות, וופלים וכדומה.

עצה שניה:

ממה זה עשוי? אם מוגש לכם מזון שאינו מוכר וחשוד שעלול להכיל גלוטן, בקשו לדעת מהי המנה, ומהם מרכיביה. בבית מארחים ניתן לשאול בנימוס לאופן ההכנה. מארחים רבים שמחים לחלוק את אופן הכנת המנה ומרכיביה.

עצה שלישית:

הכירו את תוספות המזון האסורות לאכילה, והימנעו מהן. גלוטן מצוי בתוספות המוכנסות למזונות מעובדים ויש להימנע ממזונות המכילים חלבון חיטה, עמילן חיטה, עמילן צמחי, שאור, קמח, לתת והידרוליזט צמחי.

עצה רביעית:

הימנעו מאכילת מזונות מעובדים, והעדיפו מזונות טריים שהוכנו במקום. שימו לב במיוחד למזונות כדוגמת בשר שעבר עיבוד, והעדיפו בשרים ומוצרי מזון טריים ככל שניתן. בעת הכנת מזונות מעובדים ישנו חשש שגם אם אלו עשויים מחומרי גלם שאינם מכילים גלוטן, התגנבו מרכיבים אסורים לפס הייצור והאריזה, למשל כאשר באותו פס ייצור יוצרו קודם לכן מוצרים המכילים גלוטן.

עצה חמישית:

בכל הנוגע לשתיה חריפה העניין פשוט – משקאות אלכוהוליים מוגשים בדרך כלל היישר מן הבקבוק, כך שניתן להציץ בתווית ולוודא שאינם מכילים גלוטן. מרבית סוגי הבירה אסורים כמובן, אך משקאות רבים ובהם יין ענבים או סוגי וודקה וליקר שונים הם בהחלט נטולי גלוטן.

עצה שישית:

העדיפו מזונות המתובלים כמה שפחות. תבלינים מסוימים עשויים להכיל שאריות גלוטן, וכך גם אבקות מרק, רטבים ומשפרי טעם שונים.

עצה שביעית:

אכילה מכלים אישיים. ברוב הבתים בהם תתארחו מקובל שכל אורח אוכל מכליו האישיים. עם זאת, אם מדובר באירוח משפחתי לכבוד קבלת שבת או חג, ישנם מנהגים שלפיהם כל המסובים טובלים דברי מאכל בצלחות משותפות. שימו לב לנוהג בבית שבו אתם מתארחים והקפידו שלא לאכול מכלים בהם נטבלו דברי מאפה, קרקרים וכיוצא באלה.

עצה שמינית:

שימו לב היכן ביקרו כלי ההגשה. כמו בעצה הקודמת, בבית שבו אתם מתארחים כדאי לשים לב שהכלים בהם מוגש המזון לא ביקרו בקערות או בסירים המכילים מזון שאסור עליכם. אם כף ההגשה משמשת לחלוקת מזונות שונים, כדאי לדאוג לכפות הגשה נוספות, כך שלא יהיה חשש של ערבוב.

עצה תשיעית:

אם אתם לא יכולים בלי, הביאו אתכם מזונות ארוזים בכלים משלכם, כדוגמת כמה פרוסות לחם. באם תמצאו שהתפריט בבית המארחים הינו תפריט מתחשב ומתאים עבורכם, תוכלו להשאיר את מה שהבאתם בתיק. אם אתם חשים שאתם זקוקים לתוספת נטולת גלוטן, תמיד תוכלו להוציא את קופסתכם.

עצה עשירית:

אם מדובר באירוח המבוסס על כיבוד קל, אכלו ירקות ופירות טריים, או בקשו כאלו לצד המאפים והמתוקים המוגשים. פירות טריים מצויים כמעט בכל בית באורח קבע. לצד הפירות תוכלו ליהנות מאכילת סלטים, ירקות ותוספות כדוגמת תפוחי אדמה, אורז ובטטות. אלו טעימים, משביעים ואינם חשודים בעירוב גלוטן בין מרכיביהם.

אירוח נעים ומוצלח וזכרו - אם יש ספק, אז כדאי להתרחק!

תגובות באתר: (0)
קטגוריות