עשרות אלפי חולי צליאק בישראל זקוקים לתזונה מיוחדת, אחרת צפויות להם סכנות בריאות חמורות ואפילו סכנת חיים. תזונה נטולת גלוטן היא אם כן כמו סוג של חברת ביטוח עבור החולים, המאפשרת להם חיים תקינים ללא סיכונים.
אולם הרשויות עדיין לא הכירו במלוא המשמעות הכלכלית של מחלת הצליאק. מוצרים בסיסיים נטולי גלוטן נמכרים אמנם בכל מרכול, אך במחירים גבוהים מאד. עד כה, לא נשמעו קולותיהם החלושים של אוכלוסיית החולים ומשפחותיהם, ובמשך כמה שנים הם הצליחו להשיג סבסוד רק על קמח נטול גלוטן.
את ההטבות לחולי הצליאק מחלקים במדינות רבות כאירלנד, ניו זילנד, איטליה, קנדה, בריטניה וארצות הברית לכמה אפיקים עיקריים: הטבות באמצעות זיכוי או ניכוי ממס, סבסוד מוצרים ומתן הטבה כספית או החזר הוצאות תמורת קבלות. באירלנד, למשל, אפשר לקבל הקלות במס עבור הוצאות רפואיות הכוללות גם את רכישת המזון המיוחד, אותו ניתן להשיג גם בחנויות רגילות.
לבעלי הכנסות נמוכות מוענק באירלנד כרטיס רפואי המאפשר לחולי הצליאק לרכוש בבתי המרקחת תרופות מיוחדות ומזון נטול גלוטן מתוך רשימה נתונה – ללא תשלום.גם למשפחות בעלות יכולת יש תקרת הוצאות שמעבר לה מסובסדים התרופות והמזון המיוחד. בצרפת ניתן החזר הוצאות חודשי, אם כי בסכום מוגבל, עבור מוצרים נטולי גלוטן, ובאוסטריה ניתנת תוספת לקצבת הילדים עבור חולי הצליאק.
לאחר מאבק ממושך הועלתה לאחרונה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בהשתתפות עמותת הצליאק, ההסתדרות הרפואית, העמותה לזכויות החולה ועוד, הצעת חוק של ח"כ מאיר שטרית מ"קדימה".
ההצעה נועדה לתמוך כלכלית בחולי הצליאק ולהרחיב את סל המוצרים המסובסדים, וכן להכיר בסכום של 500 שקלים בחודש למשפחה שבה חולה צליאק, כהוצאה מוכרת לצורכי מס, ולחילופין להכיר בהוצאה זו במסגרת ההוצאות הרפואיות בקופת חולים.הצעה זו, שהיוותה תקווה לחולי הצליאק ומשפחותיהם, נדחתה בסופו של דבר, וכל שנותר הוא המשך סבסוד מחיר הקמח לתקופה של ארבע שנים תוך הבטחה עמומה של משרד הבריאות "לנקוט בצעדים נוספים שיקלו על חולי הצליאק".
כיום אין פיקוח על מחירי הלחם נטול הגלוטן, והסבסוד הוא לתערובת קמח (המיוצרת על ידי יצרן אחד בלבד הקובע את המחירים) ולא למוצרי מאפה מוכנים. הפתרון של אפיית לחם ביתי גובל בזלזול מטעם המחוקק. הלחם אינו מפתהלעיתים קרובות ובלית ברירה אוכלים הילדים מזון שאסור עליהם ומסכנים את בריאותם.
הפתרון הוא שמוצר בסיסי כמו לחםישווק במחירים שאנשים יכולים להרשות לעצמם לקנות, והסבסוד צריך להיות ללחם עצמו ולא לקמח.מחיר הלחם היום הוא שערורייתי, הפרוסות מיניאטוריות ויש צורך במספר רב של ככרות.
אך לא על הלחם לבדו יחיה חולה הצליאק. גם פיתות, כעכים, לחמניות, פסטה, עוגיות ורטבים נטולי גלוטן נמכרים במחירים מרקיעי שחקים ללא כל הצדקה. מפעלים המייצרים מזון "כשר לצליאק" במקביל למזון רגיל חוששים מתביעות ומציינים על האריזה "עלול להכיל גלוטן". היצרנים יודעים כי מחאה בנוסח מלחמת הקוטג' לא תועיל, היות ואין שום אפשרות להימנע מקניית המזון המיוחד.
בארץ קיימים כבר מספר מפעלים שעלו על הגל של ייצור נטול גלוטן בלבד, אין להם צורך בקו ייצור מיוחד ואין שום סיבה למחירים המופרזים המכבידים על אוכלוסיית חולי הצליאק ומשפחותיהם.
|