גרין לייט מתכונים ומסעדות ללא גלוטן לחיות עם צליאק - כל מה שרצית לדעת על צליאק

מחלות במערכת העיכול כתוצאה מתזונה לקויה

צליאק מחלה במערכת העיכול

פעילות תקינה של מערכת עיכול היא תנאי לבריאות פיזית ונפשית, לאיכות חיים ואריכות ימים. לשם כך אנו זקוקים להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, אשר תשמור על מערכת העיכול במיטבה. כאשר התזונה שלנו לקויה, יתבטא הדבר במחלות שונות, בערכת העיכול ובמערכות נוספות.

הפרעות ומחלות במערכת העיכול

הפרעות שונות בדרכי העיכול כגון גזים, נפיחות בבטן וצרבות הפכו בעשורים האחרונים לנפוצות ביותר. מחלות במערכת העיכול נגרמות כתוצאה מאורח חיים לא בריא- תזונה לא נכונה, חשיפה לחומרים רעילים המצויים במים, במזון ובאוויר, מתח וחרדה ועוד. "תזונה לא נכונה" כוללת: תזונה לא מאוזנת, אכילת מזונות בלתי מתאימים, אכילת יתר, צרופי מזון לא נכונים ואכילה מהירה ללא לעיסה מספקת.

תזונה נכונה

כאשר לא מתרחש התהליך התקין של פירוק המזון על-ידי אנזימים, המזון עובר במקום זה תהליך של תסיסה וריקבון באמצעות חיידקים. כתוצאה מכך, נגרמות מגוון הפרעות בדרכי העיכול: גזים, נפיחות, כאבים, צרבות, דלקות ועוד. דלקות במערכת העיכול עלולות להתפתח עם הזמן לכיבים ואף לגידולים סרטניים. מערכת עיכול לא מאוזנת יכולה לגרום לתופעות נוספות, כגון השמנת יתר, עייפות כרונית, אלרגיות ועוד.

למערכת העיכול יש השפעה משמעותית על כל המערכות האחרות בגוף. עיכול תקין הכרחי לאספקת החומרים החיוניים לגופינו ולכן זהו תנאי לתפקוד תקין של כל יתר המערכות בגוף. כאשר תהליך העיכול אינו מתרחש בצורה תקינה, יכולות להיווצר מחלות חוסר כגון אנמיה או מחלות כרוניות כגון סוכרת, יתר לחץ דם או טרשת עורקים. מחלות אלו הן תוצאה של עודף חומרי פסולת.

בנוסף, הפרעות במערכת העיכול עלולות לפגום בתפקודם של איברים שונים. לדוגמה, אצל נשים עצירות כרונית יכולה לגרום ללחץ על הרחם והשחלות ובכך לבעיות גניקולוגיות שונות. צרבת לעומת זאת, עלולה לפגוע בפעילות הסרעפת ולגרום ללחץ באזור הלב.

תזונה לקויה

תזונה לקויה ולא מאוזנת היא אחד הגורמים המרכזיים למחלות רבות, וביניהן מחלות במערכת העיכול. מה מזיק בהרגלי האכילה שלנו ומדוע חשוב לאכול מזון מתאים? במהלך האבולוציה, התפתחה מערכת העיכול שלנו בהתאם למזון שאכלו אבותינו הקדומים. בעידן המודרני, האדם המערבי שינה בזמן יחסית קצר באופן דרסטי את הרגלי התזונה שלו. כיום, רובינו אוכלים מזון מעובד, המכיל חומרי ריסוס ודישון כימיים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, ולעתים אף מזון שעבר שינוי במבנה הכימי שלו או הנדסה גנטית. במשך הזמן, המזון שאנו אוכלים הלך והתרוקן מחומרים חיוניים לגוף, כגון ויטמינים ומינרלים. בחלק מהמקרים, מבנה המזון כבר אינו בר פירוק על-ידי מערכת העיכול שלנו. בנוסף, החומרים הכימיים הרעילים מתחילים להצטבר בגוף שלנו, ולגרום נזקים בריאותיים. אמנם למערכת העיכול שלנו יש יכולת לסנן ולהיפטר מחומרי פסולת, אך עד גבול מסוים.

תזונה בריאה

לאכול זאת אחת מהנאות החיים. למרות זאת, עלינו להיות מודעים למה שאנו אוכלים. כפי שאנחנו עושים בירור לפני קבלת החלטות הנוגעות לחיינו, למשל, בודקים לעומק תנאי קבלה לאוניברסיטה או מבררים מבצעים לים המלח לפני שיוצאים לחופשה, כך, לפני בחירת מזון כלשהו יש לבדוק רכיבים ולשאול את עצמינו: האם זהו מזון שיזין או יזיק לגופינו?

תפקיד המזון שאנו אוכלים הוא לספק לגוף שלנו את כל חומרי ההזנה הנחוצים לו. הרפואה הטבעית רואה בתזונה נכונה אמצעי חשוב במניעת מחלות, בשמירה על איכות החיים ואף כלי טיפול במחלות שונות.

תזונה בריאה מורכבת ממזון טבעי אשר ניתן לפירוק על-ידי מערכת העיכול שלנו וניתן לספיגה במערכות הגוף. מזון "טבעי" הינו מזון שעומד בתנאים הבאים:

1. גידול  אורגני - בתהליך הגידול לא נעשה שימוש בריסוס או דשן כימי.

2. מזון אשר אינו עבר תהליך עיבוד תעשייתי הכולל שינוי במבנה או הוספת חומרים כימיים.

תזונה מאוזנת כוללת: מגוון פירות וירקות העונה, קטניות, דגנים מלאים, זרעים ואגוזים ומעט מזון מן החי. מזונות אלו אמורים לספק לגופינו פחמימות מורכבות, חלבון מלא, שומנים לא רוויים (בעיקר מהצומח), ויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים.

את התפריט היומי יש להתאים באופן אישי, בהתאם לצרכים, העדפות ולמצב הבריאותי של כל אחד. לשם כך מומלץ להתייעץ עם איש מקצועי - תזונאי או נטורופת.

תגובות באתר: (0)
קטגוריות